GoExtreme

Hattfjelldal og områdene rundt er perfekt for innlandsfiske, og både røya og ørreten holder god kvalitet. Vi tilbyr turer til fantastiske fiskevann og elver, både vinter og sommer. Området har flere tusen fiskevann, elver og lokasjoner du kan besøke, så mulighetene er uendelig. Nedenfor er mer informasjon om ulike populære fiskevann og elver.

Hattfjelldal og områdene rundt er meget bra kommuner for innlandsfiske, og både røya og ørreten holder god kvalitet. Vi tilbyr turer til fantastiske fiskevann og elver både vinter og sommer. Det er flere tusen fiskevann, elver og lokasjoner du kan besøke, så mulighetene er uendelig. Nedenfor er mer informasjon om ulike populære fiskevann og elver.

FRA HATTFJELLDAL TIL MOSJØEN

Erfarne fiskere sammenligner Vefsna med laksefiske i Alaska. Elva har stått uberørt i mer enn tre tiår. Dette gir en helt spesiell villmarksfølelse. Rundt elvas bredder vokser trærne høyt i et variert terreng, og du kan finne spennende fiskeplasser skjermet for alt og alle. Fangsten kan absolutt skape adrenalinkick av de helt sjeldne. Her snakker vi om en skikkelig storlakselv. Du kan med god grunn drømme om at det slår på en rugg på over 20 kilo. Elva er full av gode fiskeplasser, og byr på mange fine kulper. Vefsnavassdraget i Nordland strekker seg gjennom Hattfjelldal, Grane, Vefsn og Mosjøen før den renner ut i Vefsnfjorden. Vi snakker om 16 mil med buldrende fossefall, raske stryk og en stolt og lang historie.

FISKE GENERELT

Det er Statskog som er grunneier og selger fiskekort. Det er begrensninger på antall garn. Fiskefangsten består vanligvis av ørret og røye i størrelsen 200 – 400 g. Kvaliteten på Røya er meget bra selv om den ikke er så storvokst. Stekvassdalen med Stekvatnet og elva som slynger seg innover den flate dalen omkranset av fjell er en flott opplevelse å ta med seg. Med kano kommer en nær innpå omgivelsene og kommer fram der det ellers kan være vanskelig til fots. Elva er ikke farbar nedenfor Stekvatnet på grunn av skummende fosser og stryk. Fra svenskegrensen i øst kommer Storelva. Den slynger seg gjennom et flatt og rolig parti (Stillelva) omkranset av gress og skogbevokste flater – et område ideelt for fiske, kanopadling og camping. Videre østover gjennom Tängvassdalentil Rönes er det en gammel ferdselvei over grensen.

PÅ VEI TILBAKE TIL STORHET

Vefsna var en gang en av landets aller best lakseelver. Lakseparasitten Gyrodactylus salaris ødela idyllen på syttitallet. Etter tretti års forsøk, er elva nå i ferd med å reise seg til gammel storhet igjen. I 2018 ble Vefsna åpnet for laksefiske.
Statskog er rettighetshaver i godt over halvparten av de fiskbare strekningene i Vefsna. Dette gjelder stort sett de øvre delene av elva, fra Trofors og opp mot Hattfjelldal.
Mer spesifikt gjelder dette de øvre delene av elva oppstrøms Trofors, hvor elva deler seg i to elveløp; Auster-Vefsna og Svenningdalselva. Auster-Vefsna strekker seg østover videre opp mot Hattfjelldal, hvor den etter hvert endrer navn til Susna og Unkra. Svenningdalselva på sin side strekker seg videre sørover i Grane kommune, før den etter elvedeling i øvre del av vassdraget endrer navn til Vasselva og Holmvasselva.

VANDRING OG FISKE VED RØSSVATNET

Røssvatnet er Norges nest største innsjø. Den ligger i Hattfjelldal og Hemnes kommuner i Nordland fylke, 383 moh. Røssvatnet ble oppdemt og regulert i 1957, og frem til da var Femunden Norges nest største innsjø. Røssvatnet har mange fine strender som innbyr til utflukter og båtliv. Selv om badetemparaturen ikke er den høyeste, går det an å teste svømmeferdighetene på godværsdager. Båt med påhengsmotor eller kano kan leies på Stekvasselv gård. Terrenget rundt Røssvatnet er varierende og gir mange turmuligheter både sommer og vinter – fra slake daler til fjell – og tindebestigning – og brevandring for de erfarne.

FLERE FISKEVANN:

DANINGEN
Daningen er et av Hattfjelldals mest attraktive fiskevann, hvor du kan få ørret eller røye av beste kvalitet. Det er god bestand av begge fiskesortene.Kjør RV73 til Hattfjelldal og fortsett mot Susendal og Harvassdalen. Her starter turstien som går i lettgått, men noe myrlendt terreng. Følg nordlandsruta (merket) i ca 2 km til stien deler seg, fortsett ruta nordøstover til du når fram til vatnet. På sommerstid parkerer du i Harvassdalen og går ca 3,3 km til vatnet.

På vinterstid parkerer du i Ørjedalen og følger scooterløypa inn til vatnet, ca 11 km.

SØRTJØNNA
Dette er et typisk familievann som er svært lett tilgjengelig fordi du kan kjøre bil helt fram til vannkanten.
Fra Hattfjelldal sentrum følger du RV73 mot Sverige, Ta av ved skiltet mot Elsvatn.
Sørtjønna ligger like forbi Elsvatn, ca 20 km fra Hattfjelldal sentrum.Fisken i vannet er tallrik og ikke veldig stor, dermed er sjansen for fangst god. Markfiske gir nok best uttelling her, gjerne i kombinasjon med dupp. Vannet er også velegnet for fluefiske.
Susna Elven Susna ligger lett tilgjengelig i Susendalen. Her fiskes det etter brunørret og størrelsen varierer en del. Men de fleste tar opp fisk fra 200-400 gram i tillegg til at det tas opp noen eksemplarer på 1-3 kg årlig. Susna er en flott elv å fiske i der den varierer fra rolige parti til litt mer heftige strøk.

ØVERELSVATNET
Øverelsvatnet/Bijjie Aalesjaevrie (666 moh) er et attraktivt fiskevann, hvor du kan få fisk av god kvalitet. Tidligere var dette et rent ørretvatn, men i de siste årene har røya tatt mer og mer over. Følg RV73 fra Hattfjelldal sentrum mot Sverige. I krysset Elsvatn tar du av og følger FV294 til parkering ved gården Storvoll. Stien starter ovenfor gården og følger et gammelt fetråkk på vestre ende av vannet. Stien er tilrettelagt med klopp over de våteste partiene. I starten går du gjennom en hogstflate fra 1960-tallet til du kommer til fjellbjørkeskogen og videre over skogbandet. Ved enden av stien er det satt opp benk og tilrettelagt for bålkos.

MER OM FISKEVANN:

Alle disse fiskeperlene ligger på Statskog sin grunn og fiskekort kjøpes på www.inatur.no.

Sjekk ut Turkart Helgeland.

BOOK HER: